Szpinak w roli głównej
Mamy maj, czyli najlepsza pora na świeżutki szpinak. Wielu z nas pamięta popularną niegdyś bajkę o marynarzu Papey’u, który dla pozyskania sił jadł właśnie szpinak!
Ze względu na jego zalety warto uwzględniać zielone listki w naszym menu. Nie wszyscy za nim przepadamy, ale w odpowiedni sposób podany może smakować wyśmienicie. Proponujemy przepis na omlet ze szpinakiem Kazimiery Staniak.
Na majowym spotkaniu klubowiczki sprawdziły przepis w praktyce. Wyszedł puszysty, smakowity, palce lizać! Bardzo proste danie, a jednocześnie bardzo sycące.
Czekając aż omlet się usmaży panie przeglądały książki kucharskie dostępne w słubickiej bibliotece. Szczególną uwagę przykuła książka „Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw”, w której znajdziemy mnóstwo wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania. Zawiera wiele ciekawostek dotyczących składników odżywczych pomagających leczyć, opis szpinaku oraz innych zdrowych produktów, jak stosować odpowiednią dietę przy najczęstszych chorobach i oczywiście cały wachlarz przepysznych potraw, które warto przygotowywać. Skarbnica kulinarnej wiedzy.
Zapraszamy na kolejne spotkanie Kulinarnych Czwartków, które odbędzie się 1 czerwca (czwartek) o godz. 15.00 w oddziale dla dorosłych biblioteki słubickiej. Tematem spotkania będzie „Rabarbar w roli głównej” (red.).