Dynia w roli głównej
3 listopada w bibliotece słubickiej rozpoczął działalność klub p.n. „Kulinarne Czwartki”. Bohaterką spotkania była dynia. Miłośnicy dobrej kuchni rozmawiali o walorach i sposobach przygotowania smacznych potraw z dyni
Klubowiczki wspólnie ugotowały oraz degustowały zupę z dyni według przepisu Kazimiery Staniak. Rozchodzący się aromat dyniowej zupy dopingował w wymianie pomysłów na smakowite dania z dyni. Jako doskonałe źródło witamin świetnie smakuje w potrawach słodkich, pikantnych i wytrawnych, a marynowana jest doskonałym dodatkiem do mięs.
Możliwości doznań smakowych jest mnóstwo. Sezon na dynię w pełni, niech więc króluje na naszych jesiennych stołach.
Pomimo panującej za oknami chłodnej aury, nasze pierwsze spotkanie przebiegło w niezwykle ciepłej, wręcz rodzinnej atmosferze.
Zapraszamy na kolejne spotkanie Kulinarnych Czwartków, które odbędzie się 1 grudnia o godz. 16.00 w oddziale dla dorosłych biblioteki słubickiej. Tematem spotkania będzie „Śledź w roli głównej”.
Spotkania są o charakterze otwartym, dla wszystkich miłośników smacznej, domowej kuchni. Serdeczne zapraszamy (red.).