Sami przygotowaliśmy pizzę
W Lubiechni Wielkiej, w Gospodarstwie Agroturystycznym „Dereniówka”, odbyły się warsztaty z kuchni tradycyjnej
Celem tego przedsięwzięcia było kultywowanie tradycji kuchni oraz aktywizacja uczniów w kierunku zachowania i wykorzystywania dziedzictwa kulturalnego.
Klasy trzecie Szkoły Podstawowej w Górzycy, pod okiem wychowawczyń Oli Murawskiej oraz Teresy Kocan, postanowiły wziąć udział w warsztatach, które dzięki Agencji Rynku Rolnego zorganizowała i przeprowadziła Grażyna Dereń. Pani Grażynka to bardzo miła, utalentowana i uśmiechnięta gospodyni. Ugościła nas najlepiej na świecie!
Na początku bardzo serdecznie przywitała się z naszymi uczniami, następnie wprowadziła nas do przytulnej sali, gdzie odbyły się warsztaty kulinarne. Umyliśmy ręce, ubraliśmy fartuszki, czapki kucharskie i wzięliśmy się do roboty.
Własnoręcznie przyrządzaliśmy domową pizzę! Ile frajdy! Najpierw pani Grażyna opowiedziała, jak należy zabrać się do przygotowania ciasta, następnie podyktowała uczniom recepturę na domową pizzę. Uczniowie pracowali jak mróweczki! Każdy sam przygotował formę do wypieku, wyrobił ciasto i układał ulubione składniki.
Podczas oczekiwania na wypiek pizzy nie zabrakło konkursów z nagrodami i gadżetami przygotowywanymi przez ARO. Pani Grażynka poczęstowała nas pysznymi bułeczkami, które samodzielnie wypiekła tuż przed naszym przyjazdem.
Spotkanie upłynęło w bardzo przyjemnej atmosferze. Na zakończenie warsztatów każdy został obdarowany gadżetami od Agencji Rynku Rolnego. Dzieci zabrały do domów pizzę oraz ciasteczka.
Dzięki warsztatom nasi uczniowie nauczyli się, jak przyjemna może być praca w kuchni.
Dziękujemy pani Grażynie Dereń oraz Agencji Rynku Rolnego za możliwość wzięcia udziału w warsztatach.
ALEKSANDRA MURAWSKA
TERESA KOCAN