Tradycyjne pączki z Lubiechni
Pączki lubuskie znalazły się, dzięki mieszkance gminy Rzepin, na ministerialnej liście produktów tradycyjnych
Grażyna Dereń od wielu lat zajmuje się kuchnią regionalną, do tej pory dzięki jej opracowaniom na ministerialną listę zostało wpisanych już pięć produktów promujących Ziemię Lubuską, przynosząc tym samym dumę gminie Rzepin.
Mieszkanka Lubiechni Wielkiej jest nie tylko radną Sejmiku Województwa Lubuskiego, ale prowadzi również gospodarstwo rolno-agroturystycznego w Lubiechni Wielkiej, z zagrodą edukacyjną.
Pączki lubuskie na terenie gminy Rzepin przygotowywane były od 1947 roku. Przepis i umiejętność ich przygotowywania gospodynie zdobywały podczas warsztatów organizowanych przez koła gospodyń wiejskich. W tradycji przetrwał zwyczaj smażenia i spożywania pączków w ostatni czwartek karnawału, tzw. „tłusty czwartek”. Pączki posiadają nadzienie z własnoręcznie przygotowanych konfitur z wiśni, śliwki lub róży.
Dzięki Grażynie Dereń przepis z pewnością nie zostanie zapomniany, a tradycja pieczenia pączków przetrwa długie lata (red.).