Mamy klucz do polskiej spiżarni
Zaszczytne wyróżnienie kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” przyznaje ludziom, którzy pielęgnują i promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów, wspierają wytwórców produktów tradycyjnych i lokalnych
W tym roku zostało przyznanych 10 kluczy do polskiej spiżarni. Wśród osób, które otrzymały te prestiżowe wyróżnienie znalazła się mieszkanka gminy Rzepin Grażyna Dereń z Lubiechni Wielkiej.
Pani Grażyna wprowadziła na listę produktów tradycyjnych: schab tradycyjny słubicki, chleb domowy na zakwasie, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, nalewkę z owoców derenia. Publikuje w prasie rolniczej i realizuje filmy o regionalnym produkcie Ziemi Lubuskiej. W swoim gospodarstwie prowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z powiatu słubickiego (red.).