W ZSLiZ odbyło się uroczyste otwarcie nowych warsztatów ekonomii i gastronomii
W dwa lata rozbudowano i wyposażono w najnowocześniejszy sprzęt dydaktyczny całą bazę szkoły.
Warsztaty będą kształciły przyszłych ekonomistów, logistyków żywności, kucharzy, kelnerów, pracowników hotelowych, cukierników, techników technologii żywności i dietetyków.
Nowoczesne warsztaty gastronomii powstały za prawie 1,5 mln zł, dofinansowanie ze środków Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego wyniosło ponad 1,13 mln zł, warsztaty ekonomii kosztowały niemal 730 tys. zł, dofinansowanie z LRPO to w tym przypadku niemal 580 tys. zł.
Podczas uroczystości wręczono podziękowania osobom, które pomogły w realizacji zadania.
W uroczystym otwarciu warsztatów uczestniczyli: Jadwiga Parada – naczelnik departamentu kształcenia zawodowego i ustawicznego w Ministerstwie Edukacji Narodowej, poseł Bogusław Wontor, dyrektor ZSLiZ Grażyna Sobieraj, były dyrektor szkoły Leon Szczepański, proboszcz Piotr Mazurek, wicekurator oświaty Radosław Wróblewski, przewodniczący Rady Powiatu Tadeusz Dąbroś, starosta sulęciński Patryk Lewicki, burmistrz Sulęcina Dariusz Ejchart, prezes oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego w Sulęcinie Zbigniew Dauksza, zaproszeni goście współpracujący ze szkołą, dyrektorzy placówek oświaty w powiecie sulęcińskim, radni powiatu oraz grono pedagogiczne. W programie artystycznym wystąpili uczniowie szkoły.
MACIEK BARDEN